What’s Inside Mtas Production – My Entrance as Mtas Art Director – Wardrobe Version

In 2016, I just came back from the outdoor photoshoot of the clothing brand I working for that time, scrolling my Facebook feed and focusing at one post displaying @cikazme as thumbnail. - MTAS PRODUCTION???

Wardrobe belakang dari kedai baju terpakai
*hidden tips (wardrobe saya pakai bernilai RM1 setiap helaian = RM2)

Akhirnya saya melihat sebuah video yang seakan-akan ‘product review’ but then it’s a commercial (buat pertama kali) yang di post di platform Facebook. Camera work yang serious, quality yang bagus, storyline yang disusun – whats more than ‘wow’ nak dibanding product review yang lain ketika itu?. As a visual person, of course video-video tempatan (in social media) yang seperti itu yang saya mahu lihat.

So skip the stories bagaimana saya menjadi salah seorang team member dalam MTAS, sampai sahaja di MTAS, they got powerful camera, lots of equipment (more than basic) but then saya cuba mencari any specific place diorang letak props atau wardrobe ke but then i failed to identify. Pertama kali menjejakkan kaki di MTAS ialah bukan sebagai ‘Art Director’ tapi sebagai ‘Video Director’ (skip story ni juga). So this article is about my second entrance di MTAS, sekali lagi article yang pendek tak berapa nak pendek.

My entrance as ‘Art Director’ this time, still failed to identify specific place of art department, most of filming/shooting, diorang cuma memakai wardrobe sendiri, beli props yang perlu and etc. So I plan the department of art in MTAS selain untuk kegunaan penggambaran, ialah mewujudkan persekitaran kerja yang ‘effective’ dan ‘creative’ bagi saya. For me, to be creative not only you is making it, but supporting by your environment. (For you I tak campur)

‘I call it a project, setiap benda yang saya wujudkan is a project’ (WARDROBE)

Setiap kali pre production, the director giving me specific wardrobe for talent (it seems like diorang takdelah sengaja nak pakai wardrobe sendiri maybe sebab no one before this nak handle it seriously) so I decided untuk start the ‘wardrobe project’. As usual, pandangan saya terhadap baju terpakai is nothing serious, apatah lagi kalau ia boleh bagi look yang sama dengan baju yang branded. Plus harga yang jauh lebih murah.Kalau look talent tak berubah, bukan salah saya, itu salah look diorang sendiri, fuhhhhhhh.... 😉

Bukanlah diorang takde specific wardrobe langsung, adela 10 11 helai itu pun disimpan dalam kotak. That time, buka kotak tu, lepastu nampak woman cut blazer in purple, price tag tak cabut lagi (RM100++), ade la juga helaian-helaian dari baju terpakai yang diorang beli. My reaction was ‘Aiyooooooooooo’

Setiap kali sebelum shooting is wardrobe hunting time for me and assistant, apa yang saya boleh lihat hasil video MTAS dulu - kebanyakan talent guna baju yang sama setiap video, sekarang – different la sikit. For now, dekat art department dah ada 2 railing ikea (seperti dalam gambar), satu almari medium size untuk wardrobe. Ye memang sikit, belum campur baju-baju yang tak tergantung, tudung- tudung. Dan sebelum project MV As’ad Motawh tempoh hari, saya berjaya convince pihak atasan untuk ‘dressing room’. So dah ada vanity mirror, makeup table. But then just mini one lah dressing room tu, still okay untuk shooting besar di so called studio MTAS.
More to come,till next time, rushinggggg..!!


Disediakan oleh,
Justin Rahman
Art Director


What's next?