Blog Post

Explaining A Moodboard For Dummies | Wardrobe
I usually find inspiration through online platform (i.e. Pinterest, Instagram and Youtube), catwalks, films, television shows and of course the
Read more.
Perhatian Kepada Mahasiswa! Ini Adalah 2 Tips Bagaimana Menghasilkan Video Assignment!
“Ya kelas, saya nak kamu buat video assignment dan hantar kepada saya minggu depan!” Kata profesor kepada mahasiswa. “Macam mana
Read more.
Assistant director VS Production Manager??? SAVE ME!
Hari ini aku nak kongsi dengan korang pengalaman kerja aku dalam MTAS Production yang aku rasakan sangat mencabar. Beberapa bulan
Read more.
Pentingnya Jaga Waktu Makan Semasa Shooting
Bila cakap tentang shooting, apa yang dapat korang bayangkan dalam fikiran? Selalunya mesti korang akan fikir tentang kamera yang nak
Read more.
[REVIEW FILEM] Bumblebee (2019) – Akhirnya Filem Transformers Yang Baik!
Aduhai. Satu lagi filem Michael Bay. Meletup sana, meletup sini. Story je yang tak meletup langsung. Ades.   Menerusi kaca
Read more.
Saya Jatuh Cinta
Read more.
Tips Untuk Menjadi Jurusolek Kesan Khas
Read more.
ART
Alhamdulilah, penggambaran shortfilm untuk music video Ismail Izzani berjudul Save Me telah selamat diselesaikan. Banyak cabaran yang kami hadapi dari
Read more.
BIG! First Timer As Assistant Production Manager!
Saya terlibat secara langsung dengan salah satu projek besar kami iaitu drama dalam music video Ismail Izzani berjudul “Save Me”.
Read more.
Makin Besar Saiz Sensor Makin Mahal Harga? #SiriBezaKameraMahalMurah
Benar. Saiz sensor sangat berperanan didalam fotografi khususnya. Ia merupakan jantung didalam sesebuah kamera. Banyak manufacturer kamera membahagikan segmen kamera
Read more.
3 Shortcut Keys Untuk Edit Video Dengan Laju
Korang selalu mengedit lagi banyak guna mouse atau keyboard? Kalau guna mouse je mesti editing korang jadi slow dan mungkin
Read more.
New Instagram Template Experiment 2019
Read more.
Kenapa Kehebatan Sesebuah Video Bukan Sekadar Video Editing
“Eleh. Senang je nak buat video. Tekan-tekan butang kamera je.” Kata majoriti orang-orang kita. Aduhai. (Klik gambar untuk tonton video
Read more.
Kepentingan Recce Tempat Sebelum Shooting
Apa maksud recce? Recce dalam video production adalah proses melawat sesuatu tempat untuk dapatkan maklumat lengkap tentang tempat tu. Dalam
Read more.
Ignorance Is Bliss
About the meme last week, I decided to postpone that and make this instead. A very long and vengeful thing
Read more.
Get Your Visual With Art Direction
Spend some time to realise that art direction also serves a bigger purpose than just making your film look cinematic,
Read more.
What’s a MEME?
Remember when I talked about MEME before? I do think making meme’s nowadays do have benefit toward the audience. Before
Read more.
Software Apa Yang Perlu Digunakan Untuk Edit Video? (Part 02)
Sedutan daripada video Malaysian Impossible: Merdeka Fallout. Full 3D compositing. Ye lah. Takkan nak buat bandar sendiri pulak, kan? (Klik
Read more.
Be More When You Giving Less In Workplace
Whether you wish to design a creative office environment, school environment, or a creative environment in general, follow these steps:
Read more.
Deal with it!
Hi! Dalam artikel kali ni, aku nak kongsi pengalaman aku dalam projek produksi video untuk MV As’ad Motawh. Dah tengok
Read more.
Kaitan Dynamic Range dengan size Sensor? #SiriBezaKameraMahalMurah
Untuk artikel kali ini, saya akan berkongsi sesuatu yang ada kaitan dengan artikel sebelum ini iaitu Dynamic Range. Dah baca
Read more.
How Script Breakdown in Production Works?
In pre-production phase, the first important thing to do is breaking down the script given by director. This is where
Read more.
Kenapa Saya Suka Fight Club (Bahagian 2)
FIght Club merupakan antara filem yang terbaik pernah saya tonton. Untuk artikel kali ini, saya akan sambung  membincangkan sebab kenapa
Read more.
Music Video Production Percaya – VFX breakdown [Part 3]
Read more.
Let’s Make a Set! Jom!
My brain and me are decided to use creativity for video production sets out of the blue! Maybe it’s because
Read more.
Apa Benda Dynamic Range ni? #SiriBezaKameraMahalMurah
Dalam Behind The Scene - ‘Aku, Ayah dan Wang’, tuan Director kita, Azfar Hamdii ada menerangkan secara ringkas tentang apa
Read more.
Before 3, 2, 1… Action! – Filming Location
In video production you can have all technical skills but without a proper preparation and filming location, it gets you
Read more.
Kenapa Saya Suka Fight Club (Bahagian 1)
FIght Club merupakan antara filem yang terbaik pernah saya tonton. Untuk artikel kali ini, saya akan membincangkan sebab kenapa filem
Read more.
Instagram?
“How about you make meme?” “Meme?” “Yeah, I saw it and it is pretty effective. Everyone likes meme.” “Make sense.
Read more.
Positifkan Diri Membantu Dalam Meningkatkan Kualiti Hidup
Setiap orang pasti akan hadapi dugaan hidup yang mencabar. Kadang kala  dugaan dan ujian yang datang kepada kita bukan mudah
Read more.
Into the Magic Shop
Hi semua! Hari ni aku nak share bahan bacaan yang aku baca dalam 2-3 minggu ni. Buku ni aku pinjam
Read more.
‘Save Me’ by Ismail Izzani – Art Concept
We are done for ‘Save Me’ by Ismail Izzani, another short film for his upcoming single. Also another hard work
Read more.
Jom Jadi Manusia Bersyukur!
Beberapa minggu lalu, Team MTAS Production berpeluang untuk berjumpa dengan Tuan Syed D’Jailani. Beliau adalah seorang usahawan dari negara seberang
Read more.
Hitchcock’s Rule
Sepanjang minggu pertama bulan Disember ini saya berpeluang untuk membaca bukuyang berjudul The Filmmaker’s Eye sebagai bahan persediaan untuk mengajar.
Read more.
Before 3 2 1 Action! | Casting
Video production is not only about camera, lighting, compositing and editing. Often people forget about the production planning and preparation.
Read more.
Software Apa Yang Perlu Digunakan Untuk Edit Video? (Part 01)
Ramai yang bertanya tentang software editing apa yang kami MTAS Production untuk video production kami? Kenapa kami gunakan software tersebut?
Read more.
Music Video Production Percaya – VFX breakdown [Part 2]
Muzik video ini mempunyai 109 full VFX shot, dan lebih 328 footage yang telah dirakam dalam tempoh 2 hari video
Read more.
Music Video Production Percaya – VFX breakdown [Part 1]
Tujuan penghasilan sebuah muzik video adalah untuk mempromosikan artis dan jenama, tapi tujuan utamanya adalah untuk memperkenalkan lagu tersebut. Muzik
Read more.
Color Grading | Psychology of Color in Video Production
How to be exact the color grading in post video production? Color grading is the process of applying the understanding
Read more.
Idola Dunia Perfileman Sepanjang Zaman
Allahyarham Tan Sri P. Ramlee merupakan seniman yang pernah menjadi tumpuan pada suatu ketika dahulu. Lakonan beliau yang bersahaja membuatkan
Read more.
Do Not Buy! Wardrobe Loaning, Stylist And Wardrobe Issue
If you are involving in small video production company, this article might be the best guide to help you to
Read more.
Hadapi Masalah Tekanan Anda
Sekiranya hidup kita terlalu bebas dari tekanan, kemungkinan besar tiada apa yang dapat kita capai. Tapi, kebanyakan dari kita, ramai
Read more.
Bagaimana Anda Penuhi Masa Anda?
Langkah yang paling perlu dijaga dalam pengurusan masa adalah mengetahui bagaimana anda agihkan masa untuk setiap perkara yang anda lakukan.
Read more.
MTAS TIPS: Kenapa Anda Wajib Layan!
Antara sedutan MTAS Tips. Yep. Santai je kan? Santai-santai tapi penuh info tentang pembikinan video! Kalau you guys layan kami
Read more.
Apa Itu Anchoring?
Anchoring terjadi apabila pendedahan awal sesuatu nilai dilakukan yang mana seterusnya menjadi titik rujukan dan mempengaruhi pertimbangan mendatang tentang sesuatu
Read more.
Coretan Seorang Gaffer
“Yang ni beli dekat kedai buku kan?”, Mira. “Yang ni kertas minyak kan?”, Amad. I was like; "What?" Aku tergelak
Read more.
Challenges As A Production Manager
Few months ago i met my teacher Aiman Azlan for some discussion. Then he asked what's the challenges being a
Read more.
Equipment Baru
Equipment baru dah sampai minggu lepas and I can’t wait for next shooting! Antara equipment yang baru sertai team video
Read more.
Intro VFX Breakdown Reforged
Music video Percaya mempunyai banyak Visual Effects yang membuatkan ia unik. Tetapi Behind the Scene video tersebut tidak menunjukkan banyak
Read more.
Sesi Solekan Kesan Khas Terhadap Talent
Solekan bukan sahaja sekadar untuk tampil cantik, akan tetapi kelihatan hodoh dan unik juga boleh dilakukan. Solekan kesan khas dalam
Read more.
Kemaskini Projek Fail Video Editor
Anda rasa apa perkara penting yang perlu ada sebagai video editor yang bekerja secara berkumpulan? Sudah tentulah perlu ada kesefahaman
Read more.
Organizing A Huge VFX Workflow
After all the hard work I’ve done on set for this video production MV project, I was greeted with the
Read more.
Between Limited Resources And To Get Creative – Set Design Issue (office)
Before the rules are making you to follow one by one step on making a set design, think out of
Read more.
Audio Dalam Video Production
Pada artikel kali ini saya akan menerangkan tentang kepentingan audio dalam video production. Audio adalah antara elemen penting dalam video
Read more.
Pelajar UniMAP Sangat Awesome! Passion Above College!
Pada hari Sabtu, 27 Oktober, saya diberi peluang untuk memberi perkongsian kepada lebih kurang 70 orang mahasiswa di Universiti Malaysia
Read more.
Music Video Pertama Keluaran MTAS Production !
  “Malaysian hearthrob As'ad Motawh has finally released his 2nd single "Percaya" together with the official music video. The vibrant
Read more.
How It’s Like Being a Production Manager.
01 Problem solving & decision making Working in a short due date with a tight budget can be very tricky.
Read more.
Storan Untuk Footage [Part 02]
“Hmm.. Minima aku nak edit se-gempak filem Transformers !” Kata Amran kepada dirinya sendiri. Ades. Bila sebut pasal nak edit
Read more.
Wardrobe Breakdown – Color in Film Empowering on #percayaasadmotawh – Again???
From recent Percaya MV As’ad Motawh After script breakdown, lets breaking down the wardrobe in details. Yes it is MV
Read more.
What Happened on Script Breakdown ?
A script breakdown is an important filmmaking process that allows you to identify all the script elements needed to prep,
Read more.
Coretan Seorang Grip
“Seriouslah mi.” Dah macam kentut aku dengar dia bersuara. Kejap kuat. Kejap macam kentut Silent Killer, yang tak ada bunyi
Read more.
Kenalpasti Waktu Kerja Yang Produktif
Setiap dari kita ada masa tertentu pada siang hari sebagai waktu yang produktif untuk bekerja. Boleh jadi awal pagi, boleh
Read more.
Cik Continuity Report!
Hi guys! Minggu ni kami satu team ke putrajaya untuk shoot shopee. Disebabkan director nak kan taman bunga dan dekat
Read more.
Mulakan Sesuatu Dengan Angan-Angan
“Focusing your life solely on making a buck, shows poverty of ambitions. It asked too little of yourself. And it
Read more.
Bersyukur Bila Ada 3D Software
Menjadi lumrah seorang pelukis untuk mencari bahan rujukan untuk subjek yang ingin dilukis. Saya juga tak terkecuali. Selain menggunakan khidmat
Read more.
Yasmin Ahmad
Assalamualaikum dan hello! Kita bertemu lagi pada minggu ini. Pada minggu ini saya mahu kongsikan kelainan sedikit daripada minggu lepas.
Read more.
Kurangnya Kefahaman Klien Tentang Video Viral
Sebagai expert dalam penghasilan video storytelling yang sudah menghasilkan ratusan video. Didatangi klien yang mahukan video yang mampu viral adalah
Read more.
5 Sebab Kamu Perlukan Video Marketing
Penggunaan video sebagai content marketing dan guerilla marketing dah jadi biasa, ramai yang dah gunakan video untuk mempromosikan servis dan
Read more.
Storan Untuk Footage [Part 01]
Sepanjang tempoh kami buat editing, seringkali PC kami apabila berlaku kerosakan lagi-lagi kerosakan harddisk, ianya akan merosakkan juga footage-footage yang
Read more.
Fikirkan Tentang Matlamat Peribadi Anda
Matlamat boleh jadi untuk kerja, boleh jadi untuk keluarga dan boleh jadi untuk komuniti/masyarakat sekeliling anda. Malah ia boleh dikaitkan
Read more.
The Extension of Creative Works
Working in the Creative industry requires one to have multiple skills, even if the skills are not related to your
Read more.
Warna, Mood & Filem
Assalamualaikum dan hello! Kita bertemu lagi pada minggu ini dan pada minggu ini saya akan kongsikan sedikit cerita mengenai apa
Read more.
First Time
“Okay saya dah bahagi korang pada dua group iaitu team props & team wardrobe. Masing-masing boleh tengok whatsapp. Saya dah
Read more.
Pengalaman
Bila fikir balik masa awal bekerja di MTAS Production berbanding dengan sekarang, banyak pengalaman yang saya dapat. Banyak juga konflik
Read more.
Pembikinan Behind The Scenes MV As’ad Motawh
So, untuk Behind The Scenes kali ini, kita buat berbeza sikit dengan Behind The Scenes sebelum ni. Sebab kali ini
Read more.
Tanggungjawab Pekerja
Apa yang saya belajar semenjak saya bekerja dengan MTAS Production? Seorang pekerja tak seharusnya hanya melaksanakan tanggungjawab yang diberi. Seperti
Read more.
Hari-Hari Kerja
Selama dua minggu pre production untuk shoot mv As’ad Motawh. Setiap department buat yang terbuat untuk menyelesaikan tugas masing-masing. Dari
Read more.
What’s Inside Mtas Production – My Entrance as Mtas Art Director – Wardrobe Version
In 2016, I just came back from the outdoor photoshoot of the clothing brand I working for that time, scrolling
Read more.
Pengalaman Pertama: Shooting MV Bersama Artis As’ad Motawh!
Sepanjang minggu pertama Oktober, team production MTAS Production sangat sibuk untuk preparation Music Video untuk artis muda baru As’ad Motawh.
Read more.
Sejauh Mana Hidup Anda Berubah Bila Bekerja Di Dalam Bidang Sales?
Untuk setiap produk atau servis yang wujud pasti ada orang yang berkerja di dalam bidang sales. Walaupun pekerjaan ini ada
Read more.
The Mise En Scene of ‘Percaya’ and the Layer of RM1 on As’ad Motawh
“Justin, ready, kite ade music video coming” - The Director. I was like, damnnnnnn!!! I got bombastic wardrobe in mind
Read more.
nsamrandomthoughts#1
I used to think that I have to be pretty and perfect just to have confidence. Because that is what
Read more.
Music Video Sekadar Slow-Motion? Ye Ke?
Fuh. Minggu pertama Oktober kami bermula dengan preperation untuk shooting Music Video untuk artis baru As’ad Motawh bawah record label
Read more.

What's next?