Blog Post

Do Not Buy! Wardrobe Loaning, Stylist And Wardrobe Issue
If you are involving in small video production company, this article might be the best guide to help you to
Read more.
Hadapi Masalah Tekanan Anda
Sekiranya hidup kita terlalu bebas dari tekanan, kemungkinan besar tiada apa yang dapat kita capai. Tapi, kebanyakan dari kita, ramai
Read more.
Bagaimana Anda Penuhi Masa Anda?
Langkah yang paling perlu dijaga dalam pengurusan masa adalah mengetahui bagaimana anda agihkan masa untuk setiap perkara yang anda lakukan.
Read more.
MTAS TIPS: Kenapa Anda Wajib Layan!
Antara sedutan MTAS Tips. Yep. Santai je kan? Santai-santai tapi penuh info tentang pembikinan video! Kalau you guys layan kami
Read more.
Apa Itu Anchoring?
Anchoring terjadi apabila pendedahan awal sesuatu nilai dilakukan yang mana seterusnya menjadi titik rujukan dan mempengaruhi pertimbangan mendatang tentang sesuatu
Read more.
Coretan Seorang Gaffer
“Yang ni beli dekat kedai buku kan?”, Mira. “Yang ni kertas minyak kan?”, Amad. I was like; "What?" Aku tergelak
Read more.
Challenges As A Production Manager
Few months ago i met my teacher Aiman Azlan for some discussion. Then he asked what's the challenges being a
Read more.
Equipment Baru
Equipment baru dah sampai minggu lepas and I can’t wait for next shooting! Antara equipment yang baru sertai team video
Read more.
Intro VFX Breakdown Reforged
Music video Percaya mempunyai banyak Visual Effects yang membuatkan ia unik. Tetapi Behind the Scene video tersebut tidak menunjukkan banyak
Read more.
Sesi Solekan Kesan Khas Terhadap Talent
Solekan bukan sahaja sekadar untuk tampil cantik, akan tetapi kelihatan hodoh dan unik juga boleh dilakukan. Solekan kesan khas dalam
Read more.
Kemaskini Projek Fail Video Editor
Anda rasa apa perkara penting yang perlu ada sebagai video editor yang bekerja secara berkumpulan? Sudah tentulah perlu ada kesefahaman
Read more.
Organizing A Huge VFX Workflow
After all the hard work I’ve done on set for this video production MV project, I was greeted with the
Read more.
Between Limited Resources And To Get Creative – Set Design Issue (office)
Before the rules are making you to follow one by one step on making a set design, think out of
Read more.
Audio Dalam Video Production
Pada artikel kali ini saya akan menerangkan tentang kepentingan audio dalam video production. Audio adalah antara elemen penting dalam video
Read more.
Pelajar UniMAP Sangat Awesome! Passion Above College!
Pada hari Sabtu, 27 Oktober, saya diberi peluang untuk memberi perkongsian kepada lebih kurang 70 orang mahasiswa di Universiti Malaysia
Read more.
Music Video Pertama Keluaran MTAS Production !
  “Malaysian hearthrob As'ad Motawh has finally released his 2nd single "Percaya" together with the official music video. The vibrant
Read more.
How It’s Like Being a Production Manager.
01 Problem solving & decision making Working in a short due date with a tight budget can be very tricky.
Read more.
Storan Untuk Footage [Part 02]
“Hmm.. Minima aku nak edit se-gempak filem Transformers !” Kata Amran kepada dirinya sendiri. Ades. Bila sebut pasal nak edit
Read more.
Wardrobe Breakdown – Color in Film Empowering on #percayaasadmotawh – Again???
From recent Percaya MV As’ad Motawh After script breakdown, lets breaking down the wardrobe in details. Yes it is MV
Read more.
What Happened on Script Breakdown ?
A script breakdown is an important filmmaking process that allows you to identify all the script elements needed to prep,
Read more.
Coretan Seorang Grip
“Seriouslah mi.” Dah macam kentut aku dengar dia bersuara. Kejap kuat. Kejap macam kentut Silent Killer, yang tak ada bunyi
Read more.
Kenalpasti Waktu Kerja Yang Produktif
Setiap dari kita ada masa tertentu pada siang hari sebagai waktu yang produktif untuk bekerja. Boleh jadi awal pagi, boleh
Read more.
Cik Continuity Report!
Hi guys! Minggu ni kami satu team ke putrajaya untuk shoot shopee. Disebabkan director nak kan taman bunga dan dekat
Read more.
Mulakan Sesuatu Dengan Angan-Angan
“Focusing your life solely on making a buck, shows poverty of ambitions. It asked too little of yourself. And it
Read more.
Bersyukur Bila Ada 3D Software
Menjadi lumrah seorang pelukis untuk mencari bahan rujukan untuk subjek yang ingin dilukis. Saya juga tak terkecuali. Selain menggunakan khidmat
Read more.
Yasmin Ahmad
Assalamualaikum dan hello! Kita bertemu lagi pada minggu ini. Pada minggu ini saya mahu kongsikan kelainan sedikit daripada minggu lepas.
Read more.
Kurangnya Kefahaman Klien Tentang Video Viral
Sebagai expert dalam penghasilan video storytelling yang sudah menghasilkan ratusan video. Didatangi klien yang mahukan video yang mampu viral adalah
Read more.
5 Sebab Kamu Perlukan Video Marketing
Penggunaan video sebagai content marketing dan guerilla marketing dah jadi biasa, ramai yang dah gunakan video untuk mempromosikan servis dan
Read more.
Storan Untuk Footage [Part 01]
Sepanjang tempoh kami buat editing, seringkali PC kami apabila berlaku kerosakan lagi-lagi kerosakan harddisk, ianya akan merosakkan juga footage-footage yang
Read more.
Fikirkan Tentang Matlamat Peribadi Anda
Matlamat boleh jadi untuk kerja, boleh jadi untuk keluarga dan boleh jadi untuk komuniti/masyarakat sekeliling anda. Malah ia boleh dikaitkan
Read more.
The Extension of Creative Works
Working in the Creative industry requires one to have multiple skills, even if the skills are not related to your
Read more.
Warna, Mood & Filem
Assalamualaikum dan hello! Kita bertemu lagi pada minggu ini dan pada minggu ini saya akan kongsikan sedikit cerita mengenai apa
Read more.
First Time
“Okay saya dah bahagi korang pada dua group iaitu team props & team wardrobe. Masing-masing boleh tengok whatsapp. Saya dah
Read more.
Pengalaman
Bila fikir balik masa awal bekerja di MTAS Production berbanding dengan sekarang, banyak pengalaman yang saya dapat. Banyak juga konflik
Read more.
Pembikinan Behind The Scenes MV As’ad Motawh
So, untuk Behind The Scenes kali ini, kita buat berbeza sikit dengan Behind The Scenes sebelum ni. Sebab kali ini
Read more.
Tanggungjawab Pekerja
Apa yang saya belajar semenjak saya bekerja dengan MTAS Production? Seorang pekerja tak seharusnya hanya melaksanakan tanggungjawab yang diberi. Seperti
Read more.
Hari-Hari Kerja
Selama dua minggu pre production untuk shoot mv As’ad Motawh. Setiap department buat yang terbuat untuk menyelesaikan tugas masing-masing. Dari
Read more.
What’s Inside Mtas Production – My Entrance as Mtas Art Director – Wardrobe Version
In 2016, I just came back from the outdoor photoshoot of the clothing brand I working for that time, scrolling
Read more.
Pengalaman Pertama: Shooting MV Bersama Artis As’ad Motawh!
Sepanjang minggu pertama Oktober, team production MTAS Production sangat sibuk untuk preparation Music Video untuk artis muda baru As’ad Motawh.
Read more.
Sejauh Mana Hidup Anda Berubah Bila Bekerja Di Dalam Bidang Sales?
Untuk setiap produk atau servis yang wujud pasti ada orang yang berkerja di dalam bidang sales. Walaupun pekerjaan ini ada
Read more.
The Mise En Scene of ‘Percaya’ and the Layer of RM1 on As’ad Motawh
“Justin, ready, kite ade music video coming” - The Director. I was like, damnnnnnn!!! I got bombastic wardrobe in mind
Read more.
nsamrandomthoughts#1
I used to think that I have to be pretty and perfect just to have confidence. Because that is what
Read more.
Music Video Sekadar Slow-Motion? Ye Ke?
Fuh. Minggu pertama Oktober kami bermula dengan preperation untuk shooting Music Video untuk artis baru As’ad Motawh bawah record label
Read more.

What's next?