Blog Post

I usually find inspiration through online platform (i.e. Pinterest, Instagram and Youtube), catwalks, films, television shows and of course the
“Ya kelas, saya nak kamu buat video assignment dan hantar kepada saya minggu depan!” Kata profesor kepada mahasiswa. “Macam mana
Hari ini aku nak kongsi dengan korang pengalaman kerja aku dalam MTAS Production yang aku rasakan sangat mencabar. Beberapa bulan
Bila cakap tentang shooting, apa yang dapat korang bayangkan dalam fikiran? Selalunya mesti korang akan fikir tentang kamera yang nak
Aduhai. Satu lagi filem Michael Bay. Meletup sana, meletup sini. Story je yang tak meletup langsung. Ades.   Menerusi kaca
ART
Alhamdulilah, penggambaran shortfilm untuk music video Ismail Izzani berjudul Save Me telah selamat diselesaikan. Banyak cabaran yang kami hadapi dari
Saya terlibat secara langsung dengan salah satu projek besar kami iaitu drama dalam music video Ismail Izzani berjudul “Save Me”.
Benar. Saiz sensor sangat berperanan didalam fotografi khususnya. Ia merupakan jantung didalam sesebuah kamera. Banyak manufacturer kamera membahagikan segmen kamera
Korang selalu mengedit lagi banyak guna mouse atau keyboard? Kalau guna mouse je mesti editing korang jadi slow dan mungkin
“Eleh. Senang je nak buat video. Tekan-tekan butang kamera je.” Kata majoriti orang-orang kita. Aduhai. (Klik gambar untuk tonton video
Apa maksud recce? Recce dalam video production adalah proses melawat sesuatu tempat untuk dapatkan maklumat lengkap tentang tempat tu. Dalam
About the meme last week, I decided to postpone that and make this instead. A very long and vengeful thing
Spend some time to realise that art direction also serves a bigger purpose than just making your film look cinematic,
Remember when I talked about MEME before? I do think making meme’s nowadays do have benefit toward the audience. Before
Sedutan daripada video Malaysian Impossible: Merdeka Fallout. Full 3D compositing. Ye lah. Takkan nak buat bandar sendiri pulak, kan? (Klik
Whether you wish to design a creative office environment, school environment, or a creative environment in general, follow these steps:
Hi! Dalam artikel kali ni, aku nak kongsi pengalaman aku dalam projek produksi video untuk MV As’ad Motawh. Dah tengok
Untuk artikel kali ini, saya akan berkongsi sesuatu yang ada kaitan dengan artikel sebelum ini iaitu Dynamic Range. Dah baca
In pre-production phase, the first important thing to do is breaking down the script given by director. This is where
FIght Club merupakan antara filem yang terbaik pernah saya tonton. Untuk artikel kali ini, saya akan sambung  membincangkan sebab kenapa
My brain and me are decided to use creativity for video production sets out of the blue! Maybe it’s because
Dalam Behind The Scene - ‘Aku, Ayah dan Wang’, tuan Director kita, Azfar Hamdii ada menerangkan secara ringkas tentang apa
In video production you can have all technical skills but without a proper preparation and filming location, it gets you
FIght Club merupakan antara filem yang terbaik pernah saya tonton. Untuk artikel kali ini, saya akan membincangkan sebab kenapa filem
“How about you make meme?” “Meme?” “Yeah, I saw it and it is pretty effective. Everyone likes meme.” “Make sense.
Setiap orang pasti akan hadapi dugaan hidup yang mencabar. Kadang kala  dugaan dan ujian yang datang kepada kita bukan mudah
Hi semua! Hari ni aku nak share bahan bacaan yang aku baca dalam 2-3 minggu ni. Buku ni aku pinjam
We are done for ‘Save Me’ by Ismail Izzani, another short film for his upcoming single. Also another hard work
Beberapa minggu lalu, Team MTAS Production berpeluang untuk berjumpa dengan Tuan Syed D’Jailani. Beliau adalah seorang usahawan dari negara seberang
Sepanjang minggu pertama bulan Disember ini saya berpeluang untuk membaca bukuyang berjudul The Filmmaker’s Eye sebagai bahan persediaan untuk mengajar.
Video production is not only about camera, lighting, compositing and editing. Often people forget about the production planning and preparation.
Ramai yang bertanya tentang software editing apa yang kami MTAS Production untuk video production kami? Kenapa kami gunakan software tersebut?
Muzik video ini mempunyai 109 full VFX shot, dan lebih 328 footage yang telah dirakam dalam tempoh 2 hari video
Tujuan penghasilan sebuah muzik video adalah untuk mempromosikan artis dan jenama, tapi tujuan utamanya adalah untuk memperkenalkan lagu tersebut. Muzik
How to be exact the color grading in post video production? Color grading is the process of applying the understanding
Allahyarham Tan Sri P. Ramlee merupakan seniman yang pernah menjadi tumpuan pada suatu ketika dahulu. Lakonan beliau yang bersahaja membuatkan
If you are involving in small video production company, this article might be the best guide to help you to
Sekiranya hidup kita terlalu bebas dari tekanan, kemungkinan besar tiada apa yang dapat kita capai. Tapi, kebanyakan dari kita, ramai
Langkah yang paling perlu dijaga dalam pengurusan masa adalah mengetahui bagaimana anda agihkan masa untuk setiap perkara yang anda lakukan.
Antara sedutan MTAS Tips. Yep. Santai je kan? Santai-santai tapi penuh info tentang pembikinan video! Kalau you guys layan kami
Anchoring terjadi apabila pendedahan awal sesuatu nilai dilakukan yang mana seterusnya menjadi titik rujukan dan mempengaruhi pertimbangan mendatang tentang sesuatu
“Yang ni beli dekat kedai buku kan?”, Mira. “Yang ni kertas minyak kan?”, Amad. I was like; "What?" Aku tergelak
Few months ago i met my teacher Aiman Azlan for some discussion. Then he asked what's the challenges being a
Equipment baru dah sampai minggu lepas and I can’t wait for next shooting! Antara equipment yang baru sertai team video
Music video Percaya mempunyai banyak Visual Effects yang membuatkan ia unik. Tetapi Behind the Scene video tersebut tidak menunjukkan banyak
Solekan bukan sahaja sekadar untuk tampil cantik, akan tetapi kelihatan hodoh dan unik juga boleh dilakukan. Solekan kesan khas dalam
Anda rasa apa perkara penting yang perlu ada sebagai video editor yang bekerja secara berkumpulan? Sudah tentulah perlu ada kesefahaman
After all the hard work I’ve done on set for this video production MV project, I was greeted with the
Before the rules are making you to follow one by one step on making a set design, think out of
Pada artikel kali ini saya akan menerangkan tentang kepentingan audio dalam video production. Audio adalah antara elemen penting dalam video
Pada hari Sabtu, 27 Oktober, saya diberi peluang untuk memberi perkongsian kepada lebih kurang 70 orang mahasiswa di Universiti Malaysia
  “Malaysian hearthrob As'ad Motawh has finally released his 2nd single "Percaya" together with the official music video. The vibrant
01 Problem solving & decision making Working in a short due date with a tight budget can be very tricky.
“Hmm.. Minima aku nak edit se-gempak filem Transformers !” Kata Amran kepada dirinya sendiri. Ades. Bila sebut pasal nak edit
From recent Percaya MV As’ad Motawh After script breakdown, lets breaking down the wardrobe in details. Yes it is MV
A script breakdown is an important filmmaking process that allows you to identify all the script elements needed to prep,
“Seriouslah mi.” Dah macam kentut aku dengar dia bersuara. Kejap kuat. Kejap macam kentut Silent Killer, yang tak ada bunyi
Setiap dari kita ada masa tertentu pada siang hari sebagai waktu yang produktif untuk bekerja. Boleh jadi awal pagi, boleh
Hi guys! Minggu ni kami satu team ke putrajaya untuk shoot shopee. Disebabkan director nak kan taman bunga dan dekat
“Focusing your life solely on making a buck, shows poverty of ambitions. It asked too little of yourself. And it
Menjadi lumrah seorang pelukis untuk mencari bahan rujukan untuk subjek yang ingin dilukis. Saya juga tak terkecuali. Selain menggunakan khidmat
Assalamualaikum dan hello! Kita bertemu lagi pada minggu ini. Pada minggu ini saya mahu kongsikan kelainan sedikit daripada minggu lepas.
Sebagai expert dalam penghasilan video storytelling yang sudah menghasilkan ratusan video. Didatangi klien yang mahukan video yang mampu viral adalah
Penggunaan video sebagai content marketing dan guerilla marketing dah jadi biasa, ramai yang dah gunakan video untuk mempromosikan servis dan
Sepanjang tempoh kami buat editing, seringkali PC kami apabila berlaku kerosakan lagi-lagi kerosakan harddisk, ianya akan merosakkan juga footage-footage yang
Matlamat boleh jadi untuk kerja, boleh jadi untuk keluarga dan boleh jadi untuk komuniti/masyarakat sekeliling anda. Malah ia boleh dikaitkan
Working in the Creative industry requires one to have multiple skills, even if the skills are not related to your
Assalamualaikum dan hello! Kita bertemu lagi pada minggu ini dan pada minggu ini saya akan kongsikan sedikit cerita mengenai apa
“Okay saya dah bahagi korang pada dua group iaitu team props & team wardrobe. Masing-masing boleh tengok whatsapp. Saya dah
Bila fikir balik masa awal bekerja di MTAS Production berbanding dengan sekarang, banyak pengalaman yang saya dapat. Banyak juga konflik
So, untuk Behind The Scenes kali ini, kita buat berbeza sikit dengan Behind The Scenes sebelum ni. Sebab kali ini
Apa yang saya belajar semenjak saya bekerja dengan MTAS Production? Seorang pekerja tak seharusnya hanya melaksanakan tanggungjawab yang diberi. Seperti
Selama dua minggu pre production untuk shoot mv As’ad Motawh. Setiap department buat yang terbuat untuk menyelesaikan tugas masing-masing. Dari
In 2016, I just came back from the outdoor photoshoot of the clothing brand I working for that time, scrolling
Sepanjang minggu pertama Oktober, team production MTAS Production sangat sibuk untuk preparation Music Video untuk artis muda baru As’ad Motawh.
Untuk setiap produk atau servis yang wujud pasti ada orang yang berkerja di dalam bidang sales. Walaupun pekerjaan ini ada
“Justin, ready, kite ade music video coming” - The Director. I was like, damnnnnnn!!! I got bombastic wardrobe in mind
I used to think that I have to be pretty and perfect just to have confidence. Because that is what
Fuh. Minggu pertama Oktober kami bermula dengan preperation untuk shooting Music Video untuk artis baru As’ad Motawh bawah record label

What's next?